KFC Juventus Schoonaarde: vijftig jaar voetbal in Schoonaarde…een korte geschiedenis.
Ontstaan Juventus
We zijn in het najaar van 1965 als enkele jongelingen hun droom waarmaken om een voetbalclub te stichten in Schoonaarde. Een handgift van 150 Belgische frank vormde het startkapitaal van de club. Freddy Bogaert werd voorzitter, William Vereeken werd de eerste secretaris, Richard Vlaeminck de eerste schatbewaarder. Henri Bourgeois en Freddy Van Cauter namen de taak van bestuurslid op zich. Met de steun en zegen van de paters Oblaten Omer D’Hondt, Achiel Vermeulen en Paul Poppe werd de ‘Sport- en Ontspanningsclub Juventus’ boven de doopvont gehouden.
In de kerstperiode van 1965 werd het budget van de club drastisch verhoogd: de stichters trokken de gemeente rond als kerstzangers en enkele dagen later zongen ze ook nog Driekoningen. Met een toneelvoorstelling in het patronaat door KAJ Onkerzele kwam men aan voldoende startkapitaal. Er werden ook heel wat lidkaarten aan de man gebracht aan vijftig frank per stuk en van hier en daar kreeg de club enkele honderden franken toegestopt.
De familie Vereeken stelde het terrein aan het Moleneinde, toen nog Molenstraat, ter beschikking. Na de nodige voorbereidingen en bouw van de eerste kleedkamers annex kantine kon Juventus in het Katholiek Sportverbond beginnen aan het seizoen 1966-1967 met als kleuren zwart-rood
De beginjaren in het Katholiek Vlaams Sportverbond
Het was meteen raak! Juventus won in het KVS zowat alles wat er te winnen viel: kampioenschappen, bekerwedstrijden, internationale wedstrijden tegen Duitse en Engelse ploegen en noem maar op. De dynamiek rond de nieuwe club was enorm en er kwam heel veel volk naar de wedstrijden. Er werd ook met een B-ploeg en een jeugdploeg gestart. In de jeugdploeg speelde je van je twaalfde tot je zeventiende.
De verhalen over het voetbal van toen zijn kleurrijk: er waren pleinen waar de koeien moesten afgehaald worden voor er kon gevoetbald worden…de schuur van de nabijgelegen boerderij diende als kleedkamer…douches bestonden niet of nauwelijks…ongelooflijke moddervelden in de winter…je wassen in een plastieken teiltje met twee liter koud water….je kan het je nu nog nauwelijks voorstellen.
Er werd aan de infrastructuur gewerkt. In november 1966 werd het terrein aangesloten op het elektriciteitsnet en in 1967 werd de betonnen afsluiting kant Moleneinde geplaatst. Een toelage van 15.000 frank van de gemeente Schoonaarde, een lening van 50.000 frank van de brouwerij Aigle Belgica en de organisatie van tal van activiteiten maakten dat de pas gestarte ploeg levensvatbaar bleef.
Toetreding tot de Koninklijke Belgische Voetbalbond
En zo kwam het voetbalseizoen 1973-1974: het laatste seizoen in ’t KVS. De overstap naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond was immers voor het seizoen 1974-1975. Het bestuur werd intussen hervormd en uitgebreid en naast een ‘eerste ploeg’ en ‘reserven’ startte Juventus met een ‘knapenploeg’ van 12-, 13- en 14-jarigen. Hugo Van Den Abbeele was naast speler in het eerste elftal ook de eerste ‘jeugdtrainer’ bij Juventus.
Juventus startte in 4de provinciale met stamnummer 8102 en clubkleuren geel-groen. De club bleef daar vele jaren hangen. Stel je voor dat we toen heroïsche derby’s speelden tegen SK Berlare, Gijzegem, Wichelen, Appels en Hofstade. Veel verloop van spelers was er nog niet en Juventus speelde in hoofdzaak met jongens van de eigen gemeente.
Uitbreiding accommodatie in de jaren 70
Midden de jaren ‘70 werd de eerste tribune gebouwd. Hiervoor werd in hoofdzaak ‘recuperatiemateriaal’ van de Belgische Spoorwegen en het toenmalige EBES gebruikt.
Nog later werd een ‘nieuwe’ kantine gebouwd aan de kant van de Klinkaertstraat. Deze werd opgetrokken uit betonplaten en heeft tot in het jaar 2000 dienstgedaan. Dankzij de familie Van Achter kon de weide naast het terrein gebruikt worden als oefenplein. Een mooi gebaar van bestuurslid Jean Van Achter, kort voor zijn overlijden, zorgde ervoor dat Juventus nu en in de toekomst dit terrein kan gebruiken.
Van 4de ging het naar 3de provinciale. Goede en slechte seizoenen wisselden mekaar af. Spelers, trainers en bestuurders kwamen en gingen.
Het blauwe Juventus Schoonaarde in de jaren 80
Begin jaren 80 verkoos het clubbestuur van Juventus een frisse wind te laten waaien door de club en hierbij werden de clubkleuren veranderd naar het Blauw dat tot op vandaag steeds de clubkleur is.
Jaren 90, Juventus viert 25 jarig bestaan
Begin jaren negentig werd de club 25 jaar. Een gebeurtenis die door verschillende evenementen opgeluisterd werd. Op 11 november 1991 vierde de club dit met een galamatch tegen Lierse en een bezoek van Sint en Piet
Juventus groeide in de jaren 90 uit tot een stabiele 3de provincialer moet een grote focus op de jeugd. De komst van de nieuwe eeuw zorgde echter voor de nodige organisatorische en structurele uitdagingen.
Bouw nieuwe kantine eind 20ste eeuw
De kleedkamers van Juventus werden stilaan een doorn in het oog wegens versleten, klein en niet echt meer veilig. Er werd naar een nieuwe oplossing gezocht maar dat liep niet van een leien dakje. Uiteindelijk verwierf op 6 juni 1997 de stad Dendermonde het huidige terrein en werd Juventus huurder met recht van opstal. Op 27 augustus 1998 werd de bouwvergunning voor de huidige accommodatie afgeleverd en na twee jaar hard werken werd ze op 25 augustus 2000 tijdens een memorabele feestavond plechtig geopend.
Met een nieuwe kantine, gemotiveerde spelersgroep en jeugdwerking was de club klaar om de 21ste eeuw in te gaan.
De sprong naar tweede provinciale
In het seizoen 2003-2004 maakte Juventus de sprong naar 2de provinciale, waar het nu nog steeds in speelt.
Gewapend voor de toekomst met het FootPass kwaliteitslabel
In 2009 werd een bestuurlijke hervorming doorgevoerd, nieuwe structuren werden op poten gezet, de jeugdwerking nam een doorstart en voorzitter Hugo Van Den Abbeele gaf de fakkel door aan Johan Van Der Putten.
Nadat de clubwerking gemoderniseerd werd, was het de beurt om de kaart van de jeugd te trekken. Juventus investeerde met een jeugdaudit in de jeugdwerking. Tijdens seizoen 2009-2010 behaalde de club na een audit als eerste voetbalclub in Dendermonde een kwaliteitslabel. Deze audit op sportief en extra-sportief vlak werd uitgevoerd door het gerenommeerde bedrijf FootPass dat jeugdteams in grote Europese competities zoals premier league en bundesliga doorlicht. Juventus kreeg het hoogst haalbare kwaliteitslabel voor een club met een gewestelijke jeugdwerking.
Naast investeringen in de jeugd werd ook de accommodatie aangepakt. De hele accommodatie werd omheind, er kwamen afdakjes aan het B-Terrein en in 2011 kwam er een nieuwe tribune.
In 2013 vernieuwde de jeugdwerking zijn Footpass kwaliteitslabel met als kers op de taart de best practices award als ‘meest sociale’ voetbalclub uit België. Voor een familiaal voetbalclubje uit het kleine Schoonaarde een enorme prestatie. Deze unieke waardering voor de talrijke extra-sportieve Juventus activiteiten is een beloning voor het werk van alle vrijwilligers
In 2016 en 2019 vernieuwde Juventus voor de derde en vierde maal zijn kwaliteitsster.
De jeugd zetten zijn groeide verder. Van 40 jeugdleden in 2009 evolueerde de club naar meer dan 180 jeugdleden in 2019
De investeringen en de structurele hervormingen begin 21ste eeuw hebben de basis geboden om als club op uit te groeien tot een stabiele 2de provinciale club met een florerende jeugdwerking.
Juventus anno 2019 – Koninklijke
Ter ere van het 50 jarig bestaan van de club beloonde het Koningshuis Juventus met de titel ‘Koninklijk’
Het is niet eenvoudig om de geschiedenis van de club te vatten in een korte tekst. De geschiedenis van Juventus werd niet alleen geschreven door sportieve prestaties maar is in belangrijke mate gemaakt en gekleurd door de mensen van de club.
Vandaag is Juventus een boeiende en bloeiende club. We streven naar stabiliteit en willen een club zijn die voortdurend bouwt aan een toekomst voor het voetbal in Schoonaarde. De club telt meer dan 250 aangesloten spelers en speelsters. Dat is veel jong geweld om in goede banen te leiden. Een stevige structuur, goede afspraken, kwalitatieve trainers, begeleiders en afgevaardigden en heel veel mensen die de handen uit de mouwen willen steken tijdens de talrijke activiteiten: de Juventusformule voor een succesvolle toekomst. De sterke motor achter onze club is vijftig jaar later nog steeds de vriendschap tussen mensen die zich willen smijten voor Juventus, ieder met zijn eigen talenten en op zijn eigen manier. Die vele vrijwilligers vormen het sterke fundament waar Juventus op bouwt.
Hand in hand, kameraden… het komt recht uit ons hart en we zingen het met grote fierheid.